De lynx terug op de Britse eilanden
Econatura is met de Rewilding Foundation partner in het lynx herintroductie project op de Britse eilanden, gerund door de Lynx UK Trust. Het project is in volle gang en kan rekenen op veel steun van het Britse publiek, politieke partijen, landeigenaren, bosbouwbedrijven, dierentuinen, een groot advocatenkantoor en geheel tegen verwachting in, ook van veel veehouders. Onlangs is een vergunning aangevraagd bij Natural England. En er is al een site aangewezen voor een grote gewenningsruimte voor uit te zetten lynxen in het noorden van Schotland. Het is 1300 jaar geleden toen de lynx voor het laatst op het grootste eiland voorkwam.
EcoNatura faciliteert het project met rewilding-deskundigheid op het vaste land, waaronder missies voor het opdoen van ervaringen met lynx-projecten en voor de acquisitie van lynxen, namelijk met mogelijk vangen van wilde lynxen en/of met lynxen uit gevangenschap. Dit is een grote operatie waarvoor een beroep wordt gedaan op een omvangrijk netwerk van deskundigen.
Twee weken geleden vond een missie samen met de Engelse partners (Dr. Paul O’ Donoghue en Dr. Ian Convery) plaats naar het Harz Luchs project in Midden-Duitsland, waar we gastvrij zijn ontvangen, en veel ervaring van onze Duitse partners (Ole Anders en collega’s) is gedeeld. Een BBC-ploeg maakte er een rapportage van. Tevens werd onderzocht wat de lynx betekent voor ecotourisme in de grotere dorpen in de Harz, waaronder Bad-Harzburg.
→ Luister hier naar een radio-interview bij Vroege Vogels (130ste minuut)
→ Artikel over de lynx in het blad Groene Helden