Tussen 19 en 23 juni was Econatura op missie voor het bevorderen van een project gericht op het bevorderen van ecologische duurzaamheid in de ontwikkeling van de gemeente Vama Buzaului bij de stad Brasov in Transylvanië (Roemenië). Er zijn hier mogelijkheden voor eco-tourisme, met toepassing van de juiste faciliteiten en activiteiten waarmee buitenlandse gasten van cultuur en natuur zouden kunnen genieten. Ook zijn er veel mogelijkheden voor de verbetering en productie van lokale producten, waaronder kaas, andere zuivel, groente en vlees.
De gemeente ligt tegen een Natura 2000-gebied, wat betekent dat hiermee gedegen rekening moet worden gehouden en ontwikkelingen op de natuurbeschermingsdoelstellingen van het gebied moeten worden afgestemd. Tegelijkertijd kan ecotourisme met positieve winstverdeling in de gemeenschap een belangrijke impulse geven aan bescherming van het natuurgebied.
EcoNatura organiseerde een consultatie-workshop met verschillende partijen, waaronder lokale belanghebbenden en deskundigen uit de regio. Het doel is om synergie te creëren tussen partijen die elkaar kunnen helpen om ecologisch duurzame ontwikkeling te stimuleren en vervolgens te verwezenlijken. Een belangrijk doel is om de bevolking te inspireren in de duurzame mogelijkheden en hoe zij die zelf of samen met anderen kunnen verwezenlijken. Zo ligt er een ‘Yellowstone model’ op Amerikaanse leest en het Engelse ‘River cottage’ model ter inspiratie. Zo is het ook de bedoeling om projectmatig en integraal deze en andere toepassingsmogelijkheden te onderzoeken met behulp van academia, bijvoorbeeld met twinning in projecten met studenten van Roemeense universiteiten en hogescholen en die van westerse kennis- en onderzoeksinstituten. Er is veel scope voor uitwisseling van kennis; want veel is nog ecologisch duurzaam in Roemenië, wat wij in het westen al lang hebben verloren en weer kunnen laten herleven.
Het was een inspirerende missie die een vruchtbare bodem gaf voor het uitwerken en operationaliseren van verscheidene initiatieven op het integrale terrein van ecologie en cultuurwaarborging met versterking door entrepreneurship gericht op natuurbescherming, ecotourisme-ontwikkeling, hospitality en ecologisch duurzaam lokale productie van verscheidene producten.
EcoNatura maakt een zogenaamde EcoChapter waarin duurzame ontwikkelingsmogelijkheden tegen het licht worden gezet van de ecologische (randvoor)waarden.
→ Download hier het EcoChapter rapport.
Daarnaast was EcoNatura op missie om het lynx project op de Britse eilanden te bevorderen met het voorbereiden van lynx-vangst in samenwerking met meerdere Roemeens partijen.